Táska-mesék - táskák, emberek, történetek

Egy táska tartalma sok mindent elárul a tulajdonosáról. Akaratlanul is. Vagy akarattal. Vajon tényleg tudjuk, hogy mi van benne? Vagy csak sejtjük? Táskák, emberek, történetek. Önismeret akcióban. Ha kíváncsi vagy magadra. Lelki színház kellékekkel.

Friss topikok

Élő laboratórium – a csoportterápiára való készülés

2011.10.25. 15:07 zulfi

 

Egy érdekes módszer az, ha a csoport indulása előtt a vezetők a csoport-terápiáról, az abban való részvételről szóló levelet írnak a jelentkezőik számára. Mi ugye azt tanultuk, hogy a csoport indulását megelőző egyéni interjúk során van lehetősége a jelentkezőnek kérdéseket feltenni a csoportvezetők felé. Mindazonáltal érdekesnek tartom ezt a levél formát is, és szeretnék Gus Kaufman, Ph.D. és Stephanie Ezust, Ph.D csoportjaiba jelentkezők számára írt tanaiból idézni egy párat:

„Ez egy bevezető, ami hasznos lehet számodra a terápiás csoporthoz való csatlakozásod előtt. Olvasd el, és bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban akár egyénileg akár a csoport-terápia során érezd szabadnak magad, hogy megkérdezd.

Egy csoportban születtél és nőttél fel – a családodban - , itt kezdted megtanulni, hogy ki vagy te, és mit várhatsz a többiektől, a világtól. A terápiás csoportok egy különleges lehetőséget kínálnak, hogy újra tanuld a gyermekkorban pontatlanul megtanultakat, hogy megtanuld hogy mi az amire szükséged van, és hogy azt hogyan érheted el, hogy hatékonyabb módon tudd magad kifejezni.

A csoportban felfedezheted, hogy nem vagy egyedül, és hogy mások értik, hogy miről beszélsz. A csoporttagok fórum ahhoz, hogy megtapasztald hogyan viszonyulsz magadhoz és másokhoz, és egy biztonságos terep arra, hogy megkockáztass változásokat, fejlődést.  Akkor működik a legjobban, ha minden résztvevő elég biztonságban érzi magát ahhoz, hogy nyíltan, direkten és őszintén beszéljenek saját tapasztalataikról.

Az előnyök ellenére egy csoporthoz való csatlakozás a többségünk számára félelemkeltő. Új tagként azon aggódhatsz, hogy a többiek milyennek látnak, vagy hogy a te élményeid, problémáid érdekelni fogják-e a többieket. Reméljük, hogy ez a tájékoztató eloszlatja a félelmeid jórészét.

A csoportterápia során egy sokkal többarcú képet nyerhetsz arról, hogy hogyan viszonyulsz a társakhoz és ők hozzád. A csoportoknak időre van szükségük ahhoz, hogy kialakuljanak. A résztvevőknek meg kell ismerniük egymást, mielőtt a csoport előnyeit fenékig kiélvezhetik (Ez egy elég szabad fordítói szófordulat, de értitek, ugye?) Ezért kérünk minimum 3 hónapra szóló elköteleződést. 

Kikapcsolódásként egy részlet a Csoporterápia című előadásból, a Madáchból (és a tanácsok java legközelebb):

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: terápia csoport önismeret csoportterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanataskadban.blog.hu/api/trackback/id/tr943328997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása