Táska-mesék - táskák, emberek, történetek

Egy táska tartalma sok mindent elárul a tulajdonosáról. Akaratlanul is. Vagy akarattal. Vajon tényleg tudjuk, hogy mi van benne? Vagy csak sejtjük? Táskák, emberek, történetek. Önismeret akcióban. Ha kíváncsi vagy magadra. Lelki színház kellékekkel.

Friss topikok

Érzelmek, gondolatok, fantáziák a csoportban és mihez kezdjünk velük?

2011.10.27. 14:56 zulfi

Na akkor mi is lehet a célod egy csoportban még mindig Gus Kaufman, Ph.D. és Stephanie Ezust, Ph.D szerint:

Gyerekkorunkban megtanulunk egy sor módozatot arra, hogy hogyan kerüljünk közel másokhoz, hogyan beszéljünk másokkal, hogyan oldjuk meg a problémáinkat. Ennek ellenére amikor felnőttként alkalmazzuk ezeket a technikáinkat, gyakran tapasztalhatjuk, hogy nem működnek. Jó szándékod ellenére elégedetlenné válhattál a kapcsolataiddal, vagy egy   kölcsönösen előnyösebb kapcsolat kialakítására vágysz egy másik személlyel, vagy nehéznek találhatod, hogy elégedett légy saját magaddal.

A csoportterápiánk fő célja, hogy kialakíts a saját magadhoz és másokhoz való viszonyulásodban egy sokkal hatékonyabb módot, hogy sokkal autentikusabban tudj viselkedni magaddal és másokkal szemben is.

Gus és Stephanie terápiás csoportja a csoporttagok közötti viszonyra fókuszál, hogyan viszonyulsz a többiekhez és saját magadhoz. (Itt leírják, hogy mi a neve annak a technikának amit alkalmaznak - Pesso-Boyden Pszichomotoros Terápia egyébként).

 A csoportterápiás helyzet egy „élő laboratórium” , ahol biztonságos helyzetben kockáztathatsz változtatásokat, és gyakorolhatod az érzéseid szavakban való megfogalmazását.

Minél jobban bevonódsz a csoportfolyamatba, annál több hasznod származhat belőleFókuszálj a következőkre:

1. Azonosítsd a reakcióidat. Ahogy figyeled a csoporttagokat, ismerd fel a gondolatokat, érzéseket, fantáziákat (ezt az utolsót én teszem hozzá), testi érzéseket,  amik jönnek. Ismerd fel, hogy mikor jönnek ítéletek, mikor akarsz tanácsot adni, ha meg akarod vigasztalni a másikat, vagy hogy amit mondanak attól te kellemetlenül érzed magad, vagy csodálni kezded őket, vagy irigyelni, vagy éppen reményt ad amit mondanak.  

2. Fejezd ki magad őszintén : ha már egyszer felismerted a belső reakciódat, figyeld meg, hogy mi akadályoz meg abban, hogy kifejezd ezeket. Természetesen nem kell minden egyes érzésedet, reakciódat kifejezned, de figyeld meg, hogy mikor vagy gátolt abban, hogy kifejezd valamilyen fontos reakciódat, és beszélj a gátlásaidról. (itt részletezi, hogy mitől tartanak sokan, mik a gátak okai, erről majd a következő posztben).

3. Mindig tartsd tiszteletben másokat: az egyet nem értés az természetes, és arra ösztönzünk, hogy fejezd is ki azt. Ha ítéletet mondasz valamiről, akkor kérünk, hogy anélkül tedd, hogy megbélyegeznéd, inkább arról a viselkedésről beszélj, ahogy te közelíted a problémát. Például. ahelyett, hogy azt mondanád: „olyan unalmas vagy!” mondd azt, hogy „amikor ilyen részletesen beszélsz, akkor frusztrált leszek és már nem akarlak többé meghallgatni, vagy megérteni téged”. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mivanataskadban.blog.hu/api/trackback/id/tr303334036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása